Vanatoare

Carabine de vanatoare. Cum alegem cea mai buna carabina

carabine de vanatoare steyr mannlicher

In acest articol, va prezentam cateva dintre cele mai bune carabine de vanatoare. La aceasta intrebare exista mai multe raspunsuri, in functie de tipul de vanat pe care-l tintim, de zona in care vom vana, adica de tipul de relief pe care-l vom intalni, fiabilitatea si estetica armei si, nu in ultimul rand, bugetul pe care-l avem la dispozitie.

Carabine de vanatoare. Tipul calibrului potrivit pentru specia de vanat pe care o tintim

Dintre calibrele folosite uzual la vanatoare avem

Calibrele mici: .222, .223, .22-250, 5,6×50 Mag, 5,6×57, .243, 6.5×55, 6.5×57, 6,5×68.

Calibre medii, subgrupa calibrelor de .300 : 7.62 Russian, .30-30, .308 Win, .30-06, .300 Win Magnum, .300 Wheath Magnum

Calibrele medii: subgrupa calibrelor de 7 mm: 7×57, 7×64, 7 Rem Magnum

Calibrele medii: subgrupa calibrelor de 8 mm: 8×57 JS, 8x68S

Calibrele mari: 9.3×62, 9.3×64, 9.3×74, .375 H&H Magnum

Insa, trebuie sa mentionam faptul ca legislatia din Romania cu privire la munitia permisa pentru vanarea unor specii de animale cu arme de vanatoare cu tevi ghintuite indica o serie de caracteristici minime ale calibrelor folosite.

 

Nr. Crt.

 

Specia de vanat

Caracteristici munitie

Calibru minim al proiectilului (mm) Lungimea minima a tubului (mm) Greutatea minima a proiectilului (gr)

1.

Caprior

5,6

43

3,24

2.

Capra neagra si muflon

5,6

50

4,08

3.

Mistret si cerb lopatar

6,5

57

7,00

4.

Cerb comun

7,0

57

11,02

5.

Urs

7,0

64

12,96

Astfel, se poate opta pentru un calibru universal cu care se poate vana de la caprior la urs in cazul in care alegem o singura carabina de vanatoare sau se folosesc calibre specializate in functie de talia vanatului.

Toate aceste carabine de vanatoare pot fi folosite atat la distante mici cat si la distante mari, in functie de calibru si lungimea/grosimea tevii carabinei (si bineinteles luneta folosita).

Cel mai important element al unei carabine de vanatoare – relativ la precizie – este teava daca ne raportam la tipul de vanatoare practicatla goana sau la panda.

Pe piata din Romania, producatori renumiti de carabine de vanatoare precum Blaser, Beretta, Steyr Mannlicher, Browning si Benelli ne pun la dispozitie o gama variata de carabine ce satisfac atat performantele necesare din punct de vedere balistic, cat si designul dorit. In functie de bugetul alocat, se poate face o selectie a celor mai accesibile carabine de vanatoare ale acestor producatori.

Carabine de vanatoare Blaser

Blaser Jagwaffen GmbH este un producator de pusti si mitraliere, atat pentru vanatoare, cat si tactice.
Unul dintre modelele populare este Blaser R93 LUXUS calibru 30.06, care are urmatoarele caracteristici:
Posibilitate de schimbare a tevilor foarte usor; montaj particular, rapid al opticii, direct pe teava ce asigura pastrarea ferma a reglajului la de/remontarea opticii, dar si la schimbarea tevii pe arma;
Tragaci foarte bun; sistem de percutie format din percutor si cocos, similar armelor basculante si complet neobisnuit pentru bolt-action. Totusi, cocosul are cursa foarte scurta si nu realizeaza timpi de percutie exagerat de lungi, ramanand in gama armelor bolt-action.
Posibilitatea de a monta un numar imens de tevi schimband capul inchizatorului pe clase de calibre.
Desi modelul s-a vandut in peste 250.000 exemplare, accidentele nu au fost deloc multe si unul singur dintre ele a fost dovedit ca fiind cauzat de un viciu ascuns de constructie. Totusi, acesta a fost suficient pentru a determina firma sa produca un up-grade – Blaser R8 Luxus calibru 30.06.
Portofoliul de arme al producătorului german este completat de modele ceva mai scumpe, ca Blaser BB97, Blaser F3 (modelul de lux trece de 30.000 de lei) şi Blaser S2.

Carabine de vanatoare Steyr Mannlicher

Steyr Mannlicher a lansat in 1996 modelul SBS – Safe Bolt Sistem – primul model de carabine de vanatoare ce duce în mileniul III vechiul nume Steyr-Mannlicher.
Revenind la traditia firmei, modelul este o lunga insiruire de solutii tehnice inovatoare, o mecanica foarte complexa, calitate exceptionala a prelucrarii si siguranta absoluta in utilizare, culminand cu o precizie deosebita, totul pentru a oferi o arma perfect adaptata vanatorului.
Arma este oferita intr-o intreaga gama constructiva, pornind de la utilitara Pro-Hunter şi terminand cu variante foarte luxoase ce permit schimbarea facila a tevilor de diferite calibre.
Varianta in discutie – Pro Hunter – intra in categoria armelor moderne, perfect adaptate necesitatilor, dar care au renuntat in parte la latura estetica traditionala si atat de indragita de multi vanatori.
Toate aceste carabine de vanatoare propuse de acest producator au preturi variate cuprinse intre 6300- 29.000 RON:

Mannlicher Pro Hunter cal .270 Win.

Steyr Mannlicher SM 12 cal .300 WBY

Mannlicher Duett Duke cal 9,3x74R

Carabine de vanatoare Browning

Browning – Browning Arms Company  este un companie producatoare de arme de foc si unelte de pescuit fondata in Ogden, Utah. Modelele comercializate de companie sunt non-militare. Aproape toate modele patentate de John Browning au fost fabricate de alte companii, inclusiv Winchester, Colt, Remington și Miroku.

Cele mai cunoscute modele ale acestui producator sunt: Browning BPS, A-Bolt, X-Bolt, Auto-5 semi-automata, BAR semi-automat si 9mm pistol Hi-Power, iar preturile variaza intre 3800 – 17.000 RON. Ca exemple:

Semiautomata Browning BAR

Carabina Browning A-BOLT II

Dublu Expres Browning CCS525

Reprezentativ este modelul de carabine de vanatoare X-Bolt care a fost proiectat pe baza succesului obţinut de modelele de carabine anterioare, pastrand numeroase inovatii care vor contribui, fara indoiala, la constituirea uneia dintre cele mai bune arme de acest fel de pe piata.

Inovatia cea mai remarcabila a acestei carabine de vanatoare este sistemul de reglare a tragaciului, care ofera finete si precizie de neegalat la eliberarea focului. Un nou pin de armare permite inchizatorului sa fie deschis chiar si cu siguranta pusa, pentru descarcare. Constructia noua ofera o forma mai compacta si un mai bun echilibru, ceea ce o face foarte functionala. In cele din urma, pentru a asigura stabilitatea montajelor lunetei s-a folosit sistemul de fixare cu patru gauri filetate pe cutia mecanismelor.
Carabina Browning X-BOLT HUNTER   este versiunea Hunter caracterizata printr-un sistem de ochire cu fibra optica, excelent cand arma este folosita la goana, care permite darea focului rapid. Acest lucru o face foarte versatila in uz. Crosa armei, facuta din lemn de nuc ca intreg patul are o line moderna si ergonomica ceea ce o face comoda in utilizare.

Carabine de vanatoare Benelli

Benelli a fost fondat in 1967 sub denumirea de BENELLI ARMI de catre cei 6 fii ai unei vaduve din Pesaro Italia.

De la inceput au avut o viziune mai avansata decat epoca lor, au intuit viitorul armelor semi-automate si au dorit una care sa poata trage cinci focuri in mai putin de o secunda, fara dezavantajele armelor semi-automate din epoca si fara a fi obligati sa cumpere un patent.
Inginerul Bruno Civolani pune în practica visul lor inventand sistemul de inchizator stabil cu deschidere intarziata comandat inertial, care se dovedeste chiar de la debut foarte sigur si fiabil in exploatare. Putem spune ca aparitia acestui sistem a insemnat sfarsitul sistemul lui Browning si a impulsionat in egala masura dezvoltarea sistemelor cu recuperare de gaz pentru a le aduce la capacitatea de a trage orice fel de incarcaturi fara a necesita reglaje suplimentare.
Modelele de carabine de vanatoare cu sistem ARGO (Auto Regulating Gas Operated):
Carabina Benelli Argo E Wood RIB cu un pret ce porneste de la 7000 RON
si un model din gama de lux Carabina Benelli Argo E Limited Edition. la un pret de 11.000 RON.
Cu tot avansul tehnologic al firmei, nici o clipa nu a fost uitata valoarea estetica a armelor ele fiind produse atat in variante foarte functionale cat si in variante clasice, adevarate opere de arta.

Din cand in cand, serii limitate de carabine de vanatoare innobilate cu lemn de cea mai buna calitate si gravuri executate manual de maestrii renumiti au facut si deliciul colectionarilor cu toata aparenta contradictie intre o arma ultra-moderna, cu functionare semi-automata si o piesa de colectie.

Conform zicalei „tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape” Beretta a achizitionat firma Benelli, aceasta fiind astazi un membru cu drepturi speciale al marelui consortiu.

Daca esti pasionat de carabine de vanatoare, te invitam sa descoperi cele mai bune modele in magazinul nostru online.

Leave a Comment