Vanatoare

Vânătoarea la mistreți redeschisă începând cu 15 Mai?

Anuntul de astazi al premierului că vânătoarea la mistreți va fi redeschisă.

„Președintele a anunțat anumite categorii de activități, printre care este pescuitul și vânătoarea. Este important să se dea drumul la vânătoare. Sunt două motive puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de o parte răspândirea pestei porcinei africane. Este evidentă necesitatea eliminării populațiilor de mistreți și pentru protejarea culturilor agricole pentru că mistreții intră frecvent pe culturile agricole, care și așa sunt afectate de seceta care a lovit România.”

vanatoarea la mistreti
sursa: wlbt.com

“…E o veste care cu siguranță va stârni simpatie din partea populației”

Anuntul de astazi al premierului a fost precedat de informatii pe surse din sedinta Biroului Permanent National al PNL, acolo Orban le-ar fi transmis colegilor urmatorul mesaj: „A propos de relaxare, nu uitați să dați vestea: Liber la pescuit, liber la vânătoare. E o veste care cu siguranță va stârni simpatie din partea populației”
Anuntul de astazi al premierului vine dupa 2 săptamani de conferinta de presă a ministrului agriculturii, Adrian Oros.
Acesta a declarat ca in urmatoarea ordonanta militara, se va intampla acest lucru.
La o zi distanta, pe 27 aprilie, a fost publicata ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10, insa fără nicio referire la redeschiderea vanatorii.
Motivul pentru care si premierul Ordan, l-a sustinut astazi, fiind acelasi invocat si de ministrul agriculturii.

vanatoarea la mistreti
sursa foto: Facebook/Adrian Oros

“Stiti cu totii ca datorita masurilor luate pentru combaterea pandemiei au fost interzise anumite activitati printre care si vanatoarea, inclusiv vanatoarea de mistreti, dar zilele acestea am discutat cu colegii mei, cu domnul Alexe (Costel Alexe, ministrul Mediului – n.red.) si cu domnul Vela (Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne n.red.), cu premierul Ludovic Orban, ca in urmatoarea Ordonanta Militara este necesar sa revenim asupra deciziei de a opri vanatoarea la mistreti.

Aceasta ar fi necesar sa reinceapa din doua motive: in primul rand pentru controlul populatiei de mistreti, care ne-ar ajuta foarte mult la combaterea si raspandirea pestei porcine africane, dar incep sa produca pagube in productiile agricole vegetale, care oricum sunt afectate grav si de seceta. Din aceste doua motive, in urmatoarea Ordonanta Militara, cu siguranta, o sa redeschidem vanatoarea la mistreti”, a spus Adrian Oros intr-o conferinta de presa.

Primul semnal că vânătoarea la mistreți ar trebui deschisă

Primul semnal a fost tras la mijlocul lunii aprilie de Asociatia producatorilor de porumb din Romania. Acestia au transmis mesajul lor printr-o scrisoare adresata guvernului.

”În țara noastră, în momentul acesta nu pot fi vânați mistreții din cauza restricționării activității de vânătoare. Solicităm includerea acestei activități în categoria celor exceptate pentru a putea ieși în câmp și a rezolva urgent o problema deosebit de gravă atât pentru sănătatea animalelor cât și pentru culturile agricole.”

Leave a Comment