De Stiut!

Analiza Grand Power X-Calibur facuta de americani

Dupa ce am vazut online pistolul Grand Power X-Calibur si dupa ce am citit despre el, am vrut neaparat sa pun mana pe unul. Este o arma cu un aspect placut, iar faptul ca functioneaza cu o teava rotativa il face interesant din punct de vedere mecanic. Totusi nu stiam pe nimeni care sa-l fi cumparat, iar distribuitorul nu mi-a raspuns la e-mailuri. Asa ca am renuntat la aceasta idee si am inceput sa ma documentez. Din fericire, un an mai tarziu, am luat legatura cu David Copping, capitanul echipei Grand Power IPSC. Evident rezultatele pe care le-am obtinut anterior nu au fost foarte concrete, asa ca David mi-a trimis arma lui pentru a o analiza.

Voi incepe cu o scurta trecere in revista a armei pentru cei care nu sunt familiarizati cu ea. Modelul Grand Power X-Calibur este un pistol unic: daca te uiti la el o sa ai impresia ca este din polimer precum Glock sau M&P, cu toate acestea este mai mult ca STI 2011 decat oricare dintre celelalte doua. In timp ce la alte arme din polimer mecanismul de tragere era din metal, iar celelalte parti din polimer, Grand Power X-Calibur (si intreaga gama de pistoale Grand Power) au o baza de metal prelucrata pe masina numerica pe care sunt fixate sistemele de sustinere ale mansonului si sistemul de tragere . Polimerul tine componentele asamblate si formeaza corpul pistolului. A doua inovatie introdusa este ca spre deosebire de 95% din pistoalele centerfire de pe piata armele Grand Power folosesc un sistem de blocare a tevii rotative (doar Beretta CX4 imi vine in minte cand ma gandesc la ceva similar pe piata). Acesta are cateva avantaje in faptul ca bore axis este mai jos (bun pentru recul) si nu se bazeaza pe masa de inclinare (mass of the slide) ca sa pastrati arma fixa pana cand glontul paraseste teava, ceea ce inseamna ca poti avea un slide mai usor si recul mic. Un beneficiu mai teoretic este ca teava nu se va inclina in sus insemnand ca nu rateaza niciodata tinta si impactul poate fi mai precis; cat de bine functioneaza in viata reala este discutabil. Videoclipul de mai jos ne arata mai bine cum se comporta Grand Power GP K100 in actiune.

Acum, dupa ce am vorbit despre generalitatile pistolului Grand Power, acum sa trecem la specificatiile lui X-Calibur.

Aceasta arma are taieturi pe lateral ce il face mai usor. Taieturile sunt acolo pentru a usura mecanismul de tragere si pentru a-l face mai fiabil. De asemenea iti permite sa ai parte de un recul mai mic resimtit (completand astfel sistemul de teava rotita in optimizarea reculului) . Un slide mai usor si reculul mai mic fac pistolul Grand Power X-Calibur mai fiabil. Taieturile de pe slide se comporta ca niste striatii dar nu la fel de subtiri cum ar trebui totusi sa fie, insa nu ma impiedica cand am facut exercitii de incarcare si descarcare cu pistolul.
Grand Power X-Calibur2

Grand Power X-Calibur are o teava cutata de 5″ (si un inaltator de-a lungul ei). Sincer nu sunt sigur de ce David a decis sa aleaga o teava cutata, pentru ca la productia unei arme reculul este ajutat de putin mai multa greutate. Poti sa comanzi un Grand Power X-Calibur cu teava de tip bull, putina greutate in fata nu strica niciodata, deci as recomanda aceasta varianta. Grand Power X-Calibur vine, de asemenea, cu o tinta frontala FO de 1mm si inaltator ajustabil in partea cealalta. Aceasta este cea mai buna configuratie IMO pentru tragere IPSC, dar trebuie sa va obisnuiti cu noua tinta. Eu, personal, prefer o tinta fontala mai mica pentru ca ma ajuta la tintele aflate la distanta mai mare.
Grand Power X-Calibur3

Grand Power X-Calibur4

Canelurile laterale din spatele lui Grand Power X-Calibur sunt defapt taieturi laterale. Sistemul de ochire cu fibra optica pe zona frontala si inaltator micrometric ofera o foarte buna viteza de aliniere a aparatelor de ochire si posibilitatea de ajustare. Eliberarea slide-ului nu se blocheaza. Este o alegere excelenta, iar asta inseamna ca arma se va bloca automat in timpul tragerii cand magazina este goala. Sincer nu am nici o idee cat de usor poti sa lovesti cu degetul mare de la mana cealalta pentru ca de fiecare data arma s-a comportat excelent; si nu din cauza faptului ca am tras bine, nu conteaza cat de rau am schimbat magazia, sina a alunecat in pozitia initiala. Stiu ca unii oameni nu prefera aceasta caracteristica, dar eu cred ca este un bonus urias pentru Grand Power X-Calibur, in mod special pentru armele de competitie (mi-as fi dorit ca STI 1911 sa faca asta).

Grand Power X-Calibur5

Eliberarea magaziei este de asemenea ambidextra, are abilitatea de a se schimba de pe stanga pe dreapta si invers. Are, de asemenea, ceea ce numiti extensie, buton ejectare cu suprafata de cotact marita. In mod normal nu imi plac extensiile la eliberarea magaziei si obisnuiesc sa le apas cu mana sau in cazul Glock-urilor ele imi ranesc putin mana la fiecare tragere, dar la X-calibur este perfect . Grand Power X-Calibur a venit cu un set complet de gripuri interschimbabile care sa se potriveasca cu orice marime a mainii. Deci, destul de multa lume ar trebui sa poata obtine o aderenta adecvata pe ea. Totusi, in ceea ce priveste manerele mi-as fi dorit sa fie mult mai abraziv, mai ales ca vorbim de un pistol de competitie.

Grand Power X-Calibur7

Pistolul Grand Power cantareste 900g. Este cu mai mult de jumatate de kilogram mai usor decat CZ si mult mai usor decat Spartan. Odata cu aceasta caracteristica vine si abilitatea de a manevra arma mai rapid.

Cu arme usoare precum Glock sau m&p te poti misca rapid dar se resimte mai mult reculul decat un Shadow sau STI 1911, dar magia tevii rotite absoarbe o mare parte din recul; Grand Power X-Calibur nu are mai mult recul decat un Shadow, ceea ce este incredibil. Am fost impresionat de cat de bine s-a comportat pistolul cu controlul reculului si cu teava bull.

Tragaciul pistolul Grand Power X-Calibur este superb, foarte asemanator cu Shadow.

Leave a Comment