Vanatoare

La tinta: Structura unui sistem optic

Obiective

Obiectivele lentilelor reprezinta partea din fata a sistemului optic cu care se confrunta obiectul ca o lentila convergenta. Scopul sau este de a afisa o imagine care, in planul imaginii, apare cu susul in jos, transpusa lateral si care este afisat mai apoi corect cu ajutorul sistemului de inversare.

Bine de stiut: Cu cat diametrul lentilelor este mai mare, cu atat mai mare este intensitatea luminoasa a sistemului optic. Cu toate acestea, intensitatea luminoasa poate fi utilizata doar daca este aleasa corect puterea de marire.
sistemoptic3

Focalizarea lentilelor

Focalizatorul este o lentila ajustabila din interiorul sistemului optic pentru a regla imaginea astfel incat sa fie vazuta clar la distante diferite. La unele binocluri, focalizarea este controlata manual. Cateva sisteme optice vin cu lentile de focalizare fixe ce sunt deja setate la 100m. In cazul lunetelor, in afara focalizarii, lentilele focalizatoare faciliteaza si corectia paralaxa.

Ajustarea dioptriilor

Cu scopul de a compensa diferite deficiențe vizuale (dioptrii) intre ochiul stang si cel drept, partea stanga, la binocluri, este decuplata mecanic pe partea dreapta, permitand celor doua imagini sa fie focalizate separat. Ajustarea dioptriilor se poate face folosind butonul de focalizare sau eyepiece. Pentru lunete, reticulul poate fi focalizat prin ajustarea dioptriilor de pe ocular, corectand astfel orice deficiente de vedere.
sistemoptic4

Sistemul de inversare

Scopul sistemului de inversare este de a schimba imaginea prin intermediul unor prisme in binocluri si telescoape, si prin intermediul lentilelor la lunete. Prismele sunt impartite in doua sisteme diferite: sistemul Porro si sistemul Roof. In sistemele de prisma, lumina incidenta se reflecta in totalitate de mai multe ori. Acest lucru produce o imagine in pozitie verticala. Spre deosebire de sistemele pe lentile, sistemele prisme se pot adapta si unui design mai scurt. Sistemul de inversare a lentilelor este necesar la lunete pentru a controla factorul de marire si pentru a muta pupila de iesire(Exit Pupil) in jurul valorii de 8-9 cm (3.1 – 3.5 in) in exterior.

Bine de stiut: Binoclurile cu un sistem de prisme de tip roof permit un design mai ergonomic si compact in comparatie cu sistemul de prisma Porro.

Reticul iluminat

Reticulele pot incorpora un sistem de iluminare pentru a lumina diferite zone ale obiectivului.
Sistemele sunt adaptate la cerintele vanatorilor: comutator zi / noapte, cu reglare
de intensitate a luminii, automat on / off, senzor de inclinare, durabilitate, luminozitate, etc.
sistemoptic8

Telemetre

Telemetrele cu laser functioneaza in conformitate cu principiul de masurare a timpului de calatorie si sunt disponibile in trei sisteme diferite: Binocluri cu un telemetru integrat, sisteme optice cu un telemetru integrat si telemetre de buzunar. Masurarea timpului de calatorie inseamna ca impulsuri scurte cu laser invizibile sunt emise. Daca acestea lovesc un obiect, ele sunt reflectate si detectate de catre telemetru. Timpul dintre momentul in care a fost emis impulsul si momentul cand a fost detectat este masurat. Sistemele telemetru sunt adesea integrate cu sisteme de masurare in unghi. Unghiul este masurat cu ajutorul senzorilor de interior si este utilizat impreuna cu distanta folosita la calulele balistice sau la ajustarea punctelor de ochire. Lasere de Clasa 1 sunt utilizate in vanatoare si pot fi utilizate pentru a efectua masuratori de pana la 1.500 m (1640 yds).

Leave a Comment