Vanatoare

Lectia Steyr Mannlicher. Austriecii care NU au renuntat niciodata la calitate

steyr mannlicher arme austria

Steyr Mannlicher este unul dintre cei mai vestiti si apreciati producatori de arme din Europa. Cu o istorie de peste un secol in productia de arme, a avut, de-a lungul acestei perioade, foarte multe realizari.

Activitatea manufacturiera in domeniul armelor este foarte intensa in orasul austiac Steyr inca din secolul al XIV-lea. Incepand cu secolul XV productia de arme scurte si lungi, fabricate atat pentru piata civila cat si pentru armata imperiala, s-a dezvoltat uluitor.

Istoria celor de la Steyr Mannlicher incepe in anul 1864, cand a fost fondata sub denumirea Waffenfabriks Österreichische Gesellschaft (OWG) apoi in 1926 sub numele Steyr Werke, iar in anul 1934 urma sa devina Steyr-Daimler-Puch AG – grup din care face parte si Steyr Mannlicher – care avea sa fie independenta incepand cu anul 1989. Nu mai tarziu de 1994, Steyr Mannlicher creste capacitatea de productie achizitionand Suhler Jagd und Sportwaffen.

Dacă vă fascinează armele Steyr Mannlicher, vă prezentăm colecţia de arme din magazinul nostru online, cu cea mai frumoasa colectie de arme Steyr Mannlicher din Romania.

In 1885 Ferdinand Mannlicher introduce modelul M85, ce avea sa devina arma de baza a armatei austriece fara a avea insa un real succes pe piata.

Steyr Mannlicher – o istorie zbuciumata

Ulterior i-au fost recunoscute calitatile constructive deosebite si avantajele manevarii usoare prin adoptarea acestei arme de catre mai multe armate si folosirea ei pana in 1945, totalul productiei depasind 3.000.000 unitati.

O caracteristica notabila armelor Steyr Mannlicher este sistemul de reincarcare –  prin adaugarea magaziei cu clip monobloc ce permite incarcarea cu 5 sau mai multe cartuse cu o singura mana.

Totusi, F. Mannlicher a experimentat zece ani pana a ajuns la varianta finala a modelului initial de Steyr Mannlicher, imbunatatirile aduse (calibru de la 11mm la 8x50R, adaptarea armei la pulberea fara fum) ducand la cresterea rezistentei si fiabilitatii.

Toate acestea au adus modelul din 1895 în situaţia de a-şi disputa titlul de prima arma straight-pull (arma la care manevrarea închizătorului nu mai presupune şi o miscare de rotaţie ci numai mişcarea de translaţie înapoi-înainte) din istorie cu modelul elveţian Schmidt-Rubin în 1889, imbunatatit la randu-i prin modelele din 1891 si respectiv 1896, la un an dupa adoptarea modelului austriac.

Primul Război Mondial a orientat producţia complet către armată, Steyr Mannlicher obtinand deja primul contract important – productia  armelor destinate armatei. Rapid, devine cel mai mare producator european de arme al epocii ajungand in 1914 sa atinga apogeul, avand peste 15.000 de angajati si peste 4000 arme produse pe zi.

Din pacate, pierderea războiului a dus firma în pragul falimentului, astfel ca, in 1916, liniile de productie erau fortate sa se concentreze pe fabricarea autoturismelor.

Portofoliul industrial al firmei a cuprins pe langa productia armelor de foc si a autoturismelor si pe cea a motoarelor de aviatie si rulmentilor fabricate pentru armata germana.In 1930, odata cu inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondal, cand productia de arme nu mai era strict restrictionata, Steyr Mannlicher isi reia activitatea de baza – fabricarea armelor.

Ferdinand Mannlicher a continuat o serie impunătoare de invenţii în domeniul armelor. In 1887, ca o recunoaştere a meritelor deosebite, primeşte Crucea de Fier, în 1892 este înnobilat şi numele său devine Ferdinand Ritter von Mannlicher fiind unul dintre cei mai prolifici inventatori alaturi de J.M. Browning. In 1900, Mannlicher obţine Premiul I la Expoziţia Mondială de la Paris cu modelul Mannlicher – Schönauer – arma militara sau de vanatoare foarte moderna pentru epoca respectiva prin prisma calibrului introdus (6.5×54 R) si a elementului caracteristic firmei – magazia rotativă ce găzduieşte cartuşele în spirală în jurul unui ax central, creaţie a lui Otto Schönauer.

Debutul nu a fost incoronat de succesul comercial asteptat. Pretul mare cauzat de calitatea de fabricatie deosebita pentru acea epoca a fost cel care a determinat acest rezultat. Insa, dupa acest debut timid, a urmat o perioada lunga in care arma s-a impus pe piata civila ajungand la peste 350.000 arme construite in multe variante adaptate chiar calibrelor moderne magnum, pana în 1972 cand productia a fost oprita din cauza costurilor mari si situatiei economice mondiale.

A fost astfel una din cele mai longevive arme din istorie, depasita doar de Mauser M 98 care se fabrica si in prezent.

Ca o emblema a armelor Steyr Mannlicher ce se pastreaza pana in prezent este manerul inchizatorului cu forma caracteristica de maner de cutit de unt.

Un alt model ce s-a remarcat printr-o precizie exceptionala pentru acea epoca, impunand practic standardele actuale de precizie a fost modelul SSG fabricat pentru lunetistii din fortele de politie sau armata, insa rapid adaptata si de tragatorii civili de precizie in diferite competitii datorita constantei deosebite a tevii. Varianta sniper se fabrica si astazi.

In domeniul armelor militare, Steyr Mannlicher a continuat sa impresioneze lansand  in 1977 prima arma semi-automata militara construita din plastic –  modelul STG 77, cunoscuta pe piata civila ca Steyr AUG. Ca o dovada a implicarii deosebite a firmei in noile tehnologii si industria polimerilor, chiar si cocosul acestei arme este construit din plastic.
Dupa mai bine de 50 de ani de la prototip, arma se fabrica in continuare si astazi schimbandu-se doar tipul plasticului folosit cu unul mai rezistent.

Steyr Mannlicher s-a implicat si in productia de pistoale inca din 1894, cand a fost patentat primul model de arma scurta si pana in anii 2000 cand a fost lansat Steyr M – pistol modern polimeric, foarte apreciat si in prezent, pe o piata in continua dezvoltare.

Noile arme Steyr Mannlicher

Dupa 2004, odata cu relocarea in Raming Valley, au fost lansate si apreciate pentru calitatea finisajelor, a preciziei si a designului elegant arme precum:

Steyr Mannlicher Classic cal .300 Win – arma ce beneficiaza de toate caracteristicile traditionale ale firmei producatoare – eleganta, precizie, siguranta si calitate;

Steyr Mannlicher Lux Standard cal .300 – o sinergie moderna a legendarului Mannlicher- Schönauer si elegantul model din 1977 Steyr Mannlicher  Lux 77. O arma modulara pentru flexibilitate maxima, cu o dimensiune de sistem pentru toate calibrele, din aluminiu, optional otel. Tragaciul din aur continua linia de excelenta a acestui model. Acest model de arma Steyr Mannlicher este disponibil cu trei lungimi ale tevii cu sine de montaj ajustabil, fie inundate, cu conector de blocare si inel SBS integrat;

Steyr Mannlicher SM 12 cal .300. Impresioneaza cu un design modern si elegant, cu un sistem de armare manual, impune un nou standard in orice vanatoare. Patul cu un nou design si suport Bavarez ii ofera un aspect elegant care nu va disparea in timp, fiind optimizat pentru folosirea cu luneta.

Acestea sunt doar cateva modele de arme care intaresc prestigiul producatorului Steyr Mannlicher.

Dacă vă fascinează armele Steyr Mannlicher, vă prezentăm colecţia de arme din magazinul nostru online.

Leave a Comment