Vanatoare

Blaser R8 Professional Success

Incepand cu 2012 mai multe branduri, printre care si Blaser R8, ofera pustilor de vanatoare, optional, gaura in patul armei. Am verificat Blaser R8 Professional Success pe calibru 0.30 – 06.
Blaser R8 Professional Success

Prima impresie a noastra despre Blaser R8 Professional Success: Eleganta si functionalitate.
Patul are insertii de piele pe zona de prindere. R8 este, de asemenea, echipat cu noul tragaci Atzl (are doua functii pentru vanatoare si pentru poligon). Pe Blaser a fost montata o luneta Swarowski Z6i 1,7-10 x 42 cu punct de ochire iluminat rosu.
sistem atzl

Constructie:

R8 a fost introdus pe piata in 2010 si a fost considerat ca fiind substituientul modelului R93.

Blaser in Isny (Allgäu, Germania) inca produce ambele modele. Ambele sunt arme de vanatoare cu glont, cu socuri manuale separate si sistem de blocare radiala.

Functia de blocare cu lame radiale. Blocare extrem de puternica, concentrica direct in teava. “Placutele” de pe capul de blocare sunt fixate in lacasul cartusului pe de o parte, pe de alta parte asigurand o blocare fixa si permanenta.

Comparativ cu R93, modelul Blaser R8 are un sistem de blocare mai puternic, suprafeta de blocare fiind mai mare. Glontul poate fi actionat cand “cocosul” este impins inainte cu degetul. Este de asemenea vizibil – starea armata este indicata prin patratul rosu. Blaser R8 pe care l-am verificat avea teava de 19 mm in diametru. Doua suruburi fixau teava forjata la rece.
Blaser R8 magazie

Blaser R8 are magazie detasabila diferita fata de modelul R93. Combinata cu magazia este tragaciul. Vanatorul poate alege intre doua moduri: vanatoare sau poligon. Forta tragaciului pentru poligon este de 250 g, iar pentru vanatoare de 650 g.

Este usor sa schimbati modul de tragere la Blaser R8 fara unelte speciale cand magazia este detasata. Pentru a folosi acest comutator, tragaciul Atzl trebuie sa fie instalat in arma. Magazia se potriveste cu Blaser R8, dar schimbarea este imposibila mai apoi.

Este o singura restrictie, lungimea cartusului. Peste 90,5 mm, tragaciul Atzl nu poate fi folosit.

Acest lucru se refera, in mod special, la calibrul .375 si la camerele mai mari ale lui Blaser R8 Professional Success.
Blaser R8 teaa

La tinta

Am verificat sistemul Atzl al lui Blaser R8 cu sase tipuri de munitii diferite. Reducerea la zero a lunetei a fost usoara, Tureta de precizie a lunetei este de 1 cm pe click. Dupa doar cateva runde, arma a fost adusa la zero.

Urmatoarea serie de tragere a fost mai rapida, fara a-i da ocazia armei sa se raceasca.

Numai atunci cand aerul de deasupra tevii a inceput sa bruieze i-am oferit lui Blaser R8 o scurta pauza. Am inceput cu declansare in modul de vanatoare, cu o greutate de 650 de grame.

In mod aleator, pentru Blaser R8, am ales RWS (gloante de 180 g H-Mantel), ca prima munitie pentru a incerca sa reducem la zero, tragand un grup de 2,4 cm. Toate grupurile au fost trase cu cinci serii de siruri rapide. Munitia urmatoare a fost Remington UMC cu gloante MC FMJ de 150 g, care a tras un grup de 4,1 cm. Munitia RWS Silver de selectie Evolution : 3,3 cm. Munitia Sellier & Bellot de 168 g HPBT : 3,8 cm. PPU Partizan Grom 170 g: 11,8 cm si Federal Premium 165 GRS Nosler ballistic Tip: 6,3 cm.
Blaser R8 dezasamblat

La inceput am crezut ca arma incinsa va avea rezultate proaste, dupa ce am tras 30 de runde. Dar cand ne-am schimbat in modul poligon, Blaser R8 s-a comportat chiar foarte bine cu munitia RWS H-Mantel: cinci runde in 2,2 cm, patru dintre ele in doar 1,1 cm.

Am testat Blaser R8 si la distanta, fiind foarte precisa. Tragaciul Atzl este clar si permite, in modul de vanatoare cu o greutate de 650 g trage, focuri foarte precise in fiecare scenariu de vanatoare.

Din cauza greutatii tragaciului foarte scazuta in modul poligon, pusca nu ar trebui sa fie utilizate pentru vanatoare in acest mod. Practica va arata daca acest tragaci filigran va rezista la praf si murdarie. Manualul de utilizare al lui Blaser R8 spune: “Unitatea magazie-tragaci trebuie intotdeauna pastrate curate si ferite de murdarie”. Va fi posibil acest lucru?
Blaser-R8-bolt-carrier

Gaura patului la Blaser R8 faciliteaza precizia tragerilor. Mana dreapta sta perfect in pozitie. Antrenamentul este esential pentru a gasi pozitia optima.

La inceput degetul mare cauta pozitia potrivita mai sus de gaura, dar pentru cei mai multi dintre vanatori nu ar fi o problema sa se acomodeze.

Multumita sistemului de tragere cu glont, Blaser R8 este predestinat pentru vanatoarea activa.

Ca deobicei, inainte ca sezonul de vanatoare sa inceapa, fiecare trebuie sa se obisnuiasca cu luneta si gaura patului pentru a putea urmari tinta.

Insertiile de piele ofera un aspect frumos si diferit, dar credem ca nu este suficient de robust pentru o utilizare intensa. Un vanator profesionist, care va trece prin tot felul de terenuri, cu siguranta nu va alege un pat de piele. Pentru el versiunea standard Blaser R8 Professional Success cu pat din polimer verde sau negru va fi alegerea potrivita.

Blaser R8 Professional Success luneta

Luneta a fost distribuita de catre producatorul austriac Swarovski. Dimensiunile mici ale modelului Z6i 1,7-10×42 subliniaza aspectul elegant al lui Blaser R8. Obiectivul poate face mai multe: comutata punctul rosu. Mutat catre dreapta activeaza punctul pentru utilizare pe timp de zi, catre stanga il activeaza pentru noapte. Inginerii Swarovski au sters o eroare facand comutatorul mai rezistent; acum nu mai poate fi activat accidental.

Cu lentila frontala de 42 mm diametru si putere de marire 1,7-10x, luneta face parte din categoria “utilizare universala” si se potriveste de minune cu Blaser R8. Ca toate opticele din aceasta categorie, in unele situatii ajunge la limita.

Dar sa vedem la ce poate fi folosita: Cu o greutate de doar 510 g este predestinata pentru pusti usoare deerstalking. Vanatorii din zonele muntoase doresc o putere de marire a lunetei mai mare pentru distante de peste 300 m. Daca preferi vanatoarea de urmarire, aceasta luneta ti se va potrivi de minune. Doar daca astepti un mistret pe timp de noapte cu semiluna si fara zapada, o luneta cu lentile de 50 mm sau 56 mm va fi o alegere mai buna. pentru Blaser R8 , modelul Z6i 1,7-10 x 42 este o luneta buna, dar nu este pentru noapte sau amurg.

Exista anumite similitudini. Pentru tintele rapide precum mistretii ce alearga la mai putin de 20 m este nevoie de o luneta cu putere de marire mai mica si o arie mai larga de vedere. Altfel vanatorul nu va gasi tinta in timp scurt. Luneta optima pentru Blaser R8 de la Swarovski este Z6i 1-6 x 24.

Cu putere de marire de x1 are un camp vizual de 42,5 m, modelul 1,7 – 10 x 42 de “doar“ 25,2 m.

Reticulul LD-I are doua linii subtiri, orizontala si verticala, si alte doua linii subtiri deasupra si dedesubtul punctului iluminat. Acest punct este utilizat pe timp de zi sau noapte si este folosit pentru aproape orice scenariu de vanatoare. Reticulul pentru al doilea plan focal isi pastreaza marimea chiar daca puterea de marire se schimba. Liniile subtiri pot fi folosite si fara punctul de iluminare pe timp de zi. Daca vanati peste tot in lume, pentru Blaser R8, ar trebui sa alegeti un reticul care poate fi folosit si fara iluminare, precum 4A-I.

Decizia daca sa alegeti o luneta pentru Blaser R8 care sa va fie de folos pentru majoritatea scenariile de vanatoare sau sa achizitionati doua sau trei pentru alte situatii va apartine.

Leave a Comment