Cum se fabrica armele pentru lunetisti
In randurile ce urmeaza va vom prezenta, mai mult in imagini, procesul complex de constructie a armelor pentru lunetisti. Trebuie sa recunosc ca nu am crezut ca un astfel de proces poate fi atat de complex.
Planul de constructie a pustilor a aparut cel mai recent in 2008, iar primul produs a fost lansat in urma cu trei ani, in martie 2011. Arma a fost construita aproape de la zero. Pe 15 mai 2010 a inceput renovarea. Productie pilot – pusca cu luneta ORSIS – o abreviere a sintagmei „sisteme de arme.”
Totul incepe de la forarea gaurii tevii, pe care glontul va trece inainte de tragere.
Pe astfel de masini sunt piesele armelor pentru lunestisti procesate. Aici, gaurile corespund calibrului viitoarei pusti. Unele masinarii au fost create special cu ajutorul colaboratorilor din Elvetia si Germania.
In general, fabrica are mai mult de 30 de masini pentru diferite scopuri, cu software de control numeric (CNC). Ele sunt foarte diferite, sunt mai usoare, pentru operatiuni simple, dar sunt acelea care fac lucruri unice din punct de vedere tehnologic.
Tevile produse pentru armele de lunetisti sunt realizate din otel inoxidabil.
Acorda o atentie sportia monezii. Ea sta pe marginea partilor mobile ale masinii care taie trunchiul de la interior. Finetea si precizia acestei operatiuni este atat de mare incat moneda nu cade.
Aceeasi masina. Aici puteti vedea cum se formeaza canalul tevii, cu spiral de 4-6, care ajuta la stabilizarea traiectoriei glontului.
Mai apoi, se introduce un instrument in teava si lasa urme de micron in profunzime. Pentru a facilita tăierea trunchiului se toarna ulei. ulei. Procesul de taiere dureaza 3-5 ore. Pentru un instrument de taiere trebuie sa intre de 60-80 de ori. Apoi, trunchiul este lustruit manual cu plumb-staniu si se desfunda cu ulei.
Dupa aceste operatiuni, teava revine in laborator.
Aici expertii verifica produsul de defecte: zgarieturi, fisuri. Teava armei de lunetisti este verificata de cateva ori dupa gaurire, taiere si lustruire.
Acum teava ajunge la urmatorul atelier. Dupa o mica deschidere, masina de gaurit gaureste teava. Burghiul taie incep in otel inoxidabil.
Blank, care va deveni in curand o parte importanta a mecanismului de declansare.
Piesele prelucrate cu CNC pentru mecanismul de declasare sunt imediat racite cu apa.
Apoi, produsul trece printr-un sistem de control al calitatii. Cu ajutorul dispozitivului din stanga imaginii identifica caracteristicile pe care produsul trebuie sa le aiba.
O imagine de ansamblu al celui de-al doilea atelier.
Mai apoi, am ajuns in atelier in locul in care se face patul. Aici, aparatul va taia produsul aproape finit.
Pentru fiecare model, patul se face separat. Pentru pusti tactice ce folosesc un pat de aluminiu. In plus, armele folosesc un lemn pretios, cum ar fi cel de nuc.
Daca ne uitam atenti la una dintre aceste bare, putem vedea 4 straturi de placaj.
Dupa prelucrarea in masina de frezat, mesterul slefuieste manual patul si aplica semnatura.
Ulterior, paturile sunt trecute prin ulei si puse la uscat.
Aici puteti vedea cum sunt lustruite piesele.
Acum asteptam la atelierul de vopsitorie.
Aici, folosind echipamente de precizie, se taie in metal partile componente care nu se poate face folosind alte instrumente, precum sigurante, declansatoare.
Totul se intampla aici: firul de pe bobina este trecut printr-un mic orificiu intr-o placa de metal sau lingou, si fixaii in partea de jos, astfel incat sa poata fi infăsurată pe bobina cealalta. Apoi, foaia este scufundata intr-o baie de apa, conectata la un curent de inalta tensiune si putere.
Taiat prea mult pentru a introduce alte obiecte.
Detalii privind mecanismul de declansare.
Trecem mai departe la linia de asamblare.
Dupa ce au fost vopsite piesele din nou, acestea sunt asamblate impreuna. Specialistii inspecteaza produsele finite si decid daca o arma este gata sau nu de tragere.
Pe zi se produc aproximativ 10 pusti.
Acest lucru este un frigider, dar nu gasiti legume, fructe, bere, mancare si alte gustari. De asemenea, el este folosit pentru a construi o puscă. Cum?
Asamblarea unor componente trebuiesc mai bine fixate pe pat. In cazul in care acest lucru se face la temperatura camerei, suruburile pot ceda, motiv pentru care sunt puse la frigider. Astfel, ele pot fi foarte bine stranse fara aparitia eventualelor probleme.
Ultima etapa este verificarea armei de lunestisti la poligon.
In concluzie, putem spune ca procesul de fabricatie al armelor pentru lunetisti necesita multe ore de lucru dar si o dotare a atelierelor cu mecaniste de inalta calitate.